Usein kysytyt IT-kysymykset
Tämän sivun sisällöstä vastaa LUT-tietohallinto (yhteydenotot: studenthelpdesk@lut.fi). Sivun koko sisältö on tarkistettu viimeksi 2.11.2020, jonka jälkeen viimeisin yksittäistä asiaa koskeva päivitys on tehty 18.11.2022.
LUT-tunnukseen liittyviä kysymyksiä:
LUT-tunnus on LUTissa ja LABissa käytössä oleva yleistunnus, jolla pääset kirjautumaan LUT-korkeakoulujen tarjoamiin palveluihin. Katso LUT-tunnus.
LUT-tunnukseen liittyy käyttäjätunnus ja sähköpostiosoite. Kirjautumistunnuksena eri palveluihin käytetään joko käyttäjätunnusta tai sähköpostiosoitetta.
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@student.lut.fi. Käyttäjätunnuksia on useita eri muotoisia. Jos olet ottanut opiskelupaikkasi vastaan loppuvuonna 2019 tai myöhemmin, niin käyttäjätunnuksesi on yleensä muotoa x012345.
Lisäksi jokainen opiskelija saa myös yksilöllisen opiskelijanumeron (esim. 000765432 tai 2091234).
Käyttäjätunnuksen ja sähköpostiosoitteen voit tarkistaa LUT-tunnuspalvelussa osoitteessa https://id.lut.fi/ . LUTin opiskelijat näkevät opiskelijanumeronsa Sisussa.
Ensimmäisenä toimenpiteenä kannattaa vaihtaa salasana LUT-tunnuspalvelussa. Siihen löydät ohjeet täältä: https://elut.lut.fi/fi/it-ohjeet-opiskelun-tyokalut/lut-tunnus-salasana
Jos et pääse kirjautumaan LUT-tunnuspalveluun nykyisellä salasanallasi, yritä kirjautua jollakin suomi.fi:n tukemalla tunnistautumisvaihtoehdolla (esim. verkkopankkitunnukset) tai OTP-sovelluksella.
Mikäli et saa vaihdettua salasanaasi tai et pääse kirjautumaan LUT-korkeakoulujen palveluihin uudellakaan salasanalla, olethan yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluihin.
Suosittelemme OTP-sovelluksen asentamista puhelimeesi tai muuhun mobiililaitteeseesi. Sovellus pitää asentaa silloin, kun nykyinen salasana on vielä tiedossa. OTP-sovelluksen avulla voit vaihtaa LUT-tunnuksellesi uuden salasanan, vaikka et muistaisi enää nykyistä salasanaasi. Sovelluksen asennat LUT-tunnuspalvelun kautta osoitteessa https://id.lut.fi/sspr/private/setup-otp
Tarkista ensin, että annoit kirjautumistunnuksen oikeassa muodossa (kts. kysymys 2: Mitä ovat käyttäjätunnus, sähköpostiosoite, opiskelijanumero ja kirjautumistunnus?). Suurimpaan osaan palveluista voit käyttää kirjautumistunnuksena joko käyttäjätunnusta tai sähköpostiosoitetta. Kuitenkin Microsoft Office 365 -palveluihin ja eduroamiin pääset kirjautumaan vain sähköpostiosoitteella.
Jos kirjautumistunnus on oikein, vaihda seuraavaksi LUT-tunnuksesi salasana (kts. kysymys 3: LUT-tunnukseni ei toimi tai olen unohtanut salasanani, mitä teen?).
Salasanan vaihtamisen jälkeen, odota 15 minuuttia ja yritä kirjautumista uudestaan. Mikäli et vieläkään pääse kirjautumaan, olethan yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluun. Kerro, mihin järjestelmään yrität kirjautua ja missä verkko-osoitteessa. Kerro, kuinka pitkälle pääset etenemään kirjautumisessa ja saatko jonkinlaisen virheilmoituksen. Jos mahdollista, lähetä tilanteesta kuvakaappaus, jossa näkyy virheilmoitus.
Muita asioita:
Unohda eduroam-verkko laitteesi verkkoasetuksissa ja liity siihen uudestaan.
Annoithan kirjautumistunnuksena LUT-korkeakoulujen sähköpostiosoitteesi (esim. etunimi.sukunimi@student.lut.fi)?
Käytithän CAT-asennusongelmaa verkkoyhteyden luomiseksi? Voit ladata tämän ohjelman/konfiguraatiotiedoston eduroamin verkkosivuilta (https://cat.eduroam.org/) tai mobiililaitteesi sovelluskaupasta laitteesi käyttöjärjestelmästä riippuen.
Lisää eduroam-ohjeita löydät eLUTin IT-ohjeista.
Webropol on LUT-korkeakouluissa käytössä oleva kysely- ja raportointityökalu. Webropoliin kirjaudutaan LUT-tunnuksella osoitteessa webropol.lut.fi.
Ohjeita Webropol-kyselyiden tekemiseen löytyy Webropolin verkkosivuilta. Kirjaudu ensin Webropoliin ja sen jälkeen löydät Webropolin verkkosivun oikeasta ylänurkasta linkin "Tuki ja ohjeet", josta löytyy paljon ohjeita, mm. laaja opas "Webropol 3.0 suomenkielinen opas, PDF".
LUT-kauppakorkeakoulun opiskelijat käyttävät näitä Refinitivin työkaluja talousdatan hankkimiseen. Refiniv tunnettiin aiemmin nimellä Thomson Reuters Financial & Risk.
Refinitiv Eikon ja Datastream ovat eri käyttöliittymiä, joilla Refinitivistä saa ladattua dataa. Eikon on Refinitivin uusin sovellus ja sen kautta dataa saa ladattua suoraan Exceliin. Datastream on vanhempi käyttöliittymä ja se ei enää tule oikein toimeen Excelin uusien versioiden kanssa.
Datastream ei ole enää LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden käytössä 1.10.2021 alkaen.
Thomson One poistui käytöstä 14.4.2022.
Eikon on käytettävissä LUT VDI -etäkäyttöpalvelun kautta 27.9.2021 alkaen. Eikonia voivat käyttää sekä LUTin ja että LABin opiskelijat. Kun haluat käyttää Eikonia, kirjaudu LUT VDI -etäkäyttöpalveluun omien LUT-tunnustesi sijaan Eikon-tunnuksilla. Eikon-tunnusten salasanat voit pyytää LUT-kauppakorkeakoulusta. Lähetä pyyntö LUTin tai LABin sähköpostiosoitteesta. Lisätietoja Eikonin käytöstä ja tunnusten pyytämisestä löydät ohjeesta (pdf, 871 kt).
Toistuuko jokin sama LUT-korkeakoulujen IT-asioihin liittyvä kysymys kaveriporukassasi? Kerro se meille (studenthelpdesk@lut.fi), niin lisätään tähän vastaus siihen :)