Opiskelijaterveydenhuolto

kansikuva

Opiskelijaterveydenhuolto

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa 1.1.2021 alkaen opiskeluterveydenhuollon palvelut korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoille. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle. YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa. 

Tohtoriopiskelijat, vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

Opiskeluterveydenhuollon palveluista voit lukea YTHS:n verkkosivuilta.

YTHS:n uutiskirje

YTHS info Lahti(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)

YTHS info Lappeenranta

YTHS uusien opiskelijoiden info

Palvelupisteiden yhteystiedot

palvelupisteet sisältävät myös suunterveyden palvelut

  • Lahti: Niemenkatu 73 (pääsisäänkäynnillä on opasteet, suuterveyden palvelut: C-osa, 5. krs ja yleis- ja mielenterveyden palvelut: B-osa, 2. krs)  
  • Lappeenranta: Yliopistonkatu 34 (Ylioppilastalon ja LUTin pääaulan vieressä) 
  • Kouvola: Paraatikenttä 7, 45100 Kouvola

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut yliopisto-opiskelijat maksavat lukukausikohtaisen terveydenhoitomaksun Kelalle. YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi ja suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa. Jatko-opiskelijat, saapuvat kansainväliset vaihto-opiskelijat, avoimen yliopiston opiskelijat, täydennyskoulutuksen asiakkaat ja tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin eivätkä siis maksa maksua. 

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu aina, jos olet oikeutettu YTHS:n palveluihin. Et voi saada maksusta vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että et saa opintotukea. 

Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksat maksun OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain. Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. 

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi. 

  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12. 
  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7. 

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksuvelvollisuus EU-tilanteissa muuttuu (18.7.2022)

Opiskelijan ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos opiskelijan sosiaaliturvasta vastaa toinen EU- tai ETA-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia. Opiskelija voi kuitenkin käyttää YTHS:n palveluja.

Asiasta on kerrottu Kelan verkkosivuilla: Terveydenhoitomaksu EU-maa sekä Korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu