Eettiset pelisäännöt ja vilppimenettelyohjeet

kansikuva

Eettiset pelisäännöt ja vilppimenettelyohjeet

Yliopisto-opiskelun eettiset pelisäännöt auttavat sinua ymmärtämään, miten yliopistossa toimitaan. Sinun tehtäväsi on perehtyä pelisääntöihin ja noudattaa niitä koko opintojesi ajan.  

Opiskeluvilpin tutkimisesta ja seurauksista voit lukea LUTin menettelyohjeista opiskelun vilppitapausten varalle. 
 
Pelisäännöt on jäsennetty kolmeen teesiin, joita seuraamalla voit varmistua toimintasi eettisyydestä: 

  1. Käytä tietoa oikein 
  2. Toimi sääntöjen mukaan 
  3. Ole rehellinen ja reilu 

Ohjeista huolimatta voit opinnoissasi törmätä eettisesti ongelmallisiin tilanteisiin. Näissä tilanteissa sinun velvollisuutesi on etsiä ja yliopiston velvollisuus järjestää neuvontaa ja ohjausta, jonka avulla tilanteet saadaan ratkaistua kaikkien osapuolien kannalta tarkoituksenmukaisella ja eettisesti kestävällä tavalla. 

Mitä epäeettisestä toiminnasta ja vilpistä seuraa? 

Epäeettinen toiminta rikkoo ihmisten välistä luottamusta ja vaikeuttaa kanssakäymistä. Toistuvasti epäeettiseen käytökseen sortuva opiskelija saa sellaisen maineen, ettei häntä haluta jäseneksi ryhmätöihin tai kumppaniksi projekteihin. Toistuva eettisesti arveluttava toiminta vaikuttaa väistämättä myös opettajien suhtautumiseen ja esim. mahdolliseen halukkuuteen sopia opiskelijan kanssa joustavista opiskeluratkaisuista. Kielteinen maine voi myös kiiriä yliopiston ulkopuolelle ja vaikuttaa esimerkiksi työllistymiseen. 

Todennetusta opiskeluvilpistä seuraa rangaistus. Mahdollisia rangaistuksia ovat kirjallinen huomautus, varoitus sekä määräaikainen erottaminen. Vaihto- ja kaksoistutkinto-opiskelijoiden tapauksessa rangaistuksesta ilmoitetaan myös kotiyliopistoon. 

Tutustu eettisiin pelisääntöihin ajoissa ja huolellisesti, sillä ilmoittautuessasi yliopistoon sitoudut niitä noudattamaan! 
 

Johdatus opiskelun eettisiin pelisääntöihin LUTissa

Lisätietoja ja apua