Opintopsykologi
“Autetaan sinua selviämään opinnoista kunnialla, hyvällä mielellä ja niin, että voimia jää muuhunkin!”
LUT-yliopistossa toimii kaksi opintopsykologia, jotka tarjoavat perustutkinto-opiskelijoille tukea opiskeluun ja opiskelussa jaksamiseen. Opintopsykologit pitävät yksilöohjauksia, luentoja ja webinaareja sekä tekevät yhteisöllistä työtä.
Aiheita joita opintopsykologin kanssa voi käsitellä:
- motivaatio kateissa
- opinnäytetyö ahdistaa
- stressi vie voimia
- jännittäminen haittaa opintoja
Koostimme teille vinkit opiskeluun, hyvinvointiin ja opinnäytetyöpulmiin.
Ajanvaraus ja yhteystiedot
Asiakaspalaute:
"Kiitos hurjasti siulle ajastasi, tuntui kyllä jokaisen keskustelun jälkeen kuin ois tipahtanut iso taakka harteilta. Nyt huomaan, että pelkkä puhuminen ammattilaiselle helpottaa todella paljon ja oon tosi ilonen siitä, että uskalsin ottaa siuhun yhteyttä"
Ajan varaaminen onnistuu soittamalla tai laittamalla sähköpostia. Kerro viestissä seuraavat asiat:
- Opiskeluala, aloitusaika ja kampus
- Puhelinnumero
- Aihe, josta haluat jutella
- Oletko käynyt aikaisemmin opintopsykologilla
Tapaamiset kestävät 45 minuuttia ja ne pidetään etänä Microsoft Teamsin tai puhelimen välityksellä tai kampuksella.
Huomaathan, että kiireellisissä asioissa opintopsykologi ei ole oikea taho, sillä tapaamisaikaa voi joutua odottamaan. Katso muut palvelut täältä.
Usein kysytyt kysymykset
Kaikki tapaamiset ovat vähän erilaisia. Jos sinulla on toiveita, otamme ne huomioon. Keskustelu on vapaamuotoista, eikä siihen tarvitse valmistautua. Aloitamme yleensä kartoittamalla tilanteen ja selvittämällä, mikä toi sinut vastaanotolle. Käymme läpi tilannetta ja sitä, mitä keinoja on jo kokeiltu. Sitten pohdimme, voisiko tilannetta katsoa eri näkökulmasta tai kokeilla jotakin uutta. Tarvittaessa tsekkaamme tilannetta myöhemmin.
Opintopsykologi on matalan kynnyksen apu eli meille saa tulla juttelemaan pienemmissäkin pulmissa. Tapaamisten määrä riippuu tilanteesta: joskus tapaamme opiskelijan kanssa kerran, joskus enemmän. Useimmiten tapaamisten välissä on useampia viikkoja, että opiskelija ehtii koittaa uusia opiskelutapoja, eli kyseessä ei ole kovin tiivis kontakti. Jos tiiviimpi tuki on tarpeen, opiskelijalla voi olla hoitokontakti muualla, esim. terapia/YTHS.
Jos toivot tutkimuksia/selvitystä liittyen keskittymisen pulmiin, ota yhteys YTHS:ään, sillä tutkimukset ja muu terveydenhuolto hoituvat heidän kauttaan. Jos taas haluat jutella omasta keskittymisestä ja miettiä, millä keinoin sitä voisi tukea, ota yhteyttä opintopsykologiin ja voimme miettiä näitä asioita yhdessä.
Hienoa, että rohkaistuit hakemaan apua - yksin ei tarvitse jaksaa. Jos ahdistusta on jatkunut pidempään tai se on voimakasta, on tiiviimpi terveydenhuollon tuki tarpeen. Silloin kannattaa olla suoraan yhteydessä YTHS:ään, jotta pääset arvioon ja saat oikeanlaista hoitoa tilanteeseen.
Jos ahdistus on uusi oire ja liittyy esim. vain tiettyihin opiskelutilanteisiin, voi myös opintopsykologin apua sopia.
Tämä on yllättävän yleinen pulma. Me opintopsykologit olemme tehneet aiheesta tietoiskun, sillä näitä keinoja kysellään paljon. Voit kokeilla katsoa luennon Back to studies – sen aikana saat itsellesi keinoja aikatauluttamiseen, aloittamiseen ja stressinhallintaan.
Kokeile pomodoroa ja muita keinoja ja jos tuntuu, etteivät nämä auta, ota rohkeasti yhteyttä opintopsykologiin.
Jos sinulla on diagnoosi/todistus yksilöllisten järjestelyjen tarpeesta, ota yhteys tenttivalvontaan (tenttivalvonta@lut.fi). Tenttivalvonnan kautta saat itsellesi tarvittavat järjestely tentteihin. Jos taas toivot yksilöllisiä järjestelyjä opetustilanteeseen, ota yhteys opintopsykologeihin.
Tosi hyvä, että oot huomannut tilanteen ja päättänyt toimia! Ensimmäinen askel olisi ottaa yhteyttä omaan tutoropeen/oppariohjaajaan ja sopia tapaaminen. Näin voitte tehdä yhdessä uuden suunnitelman: missä järjestyksessä lähdet hommia tekemään ja millainen tahti tuntuu realistiselta, kannattaako jotain kenties jättää pois yms.
Jos tuntuu, että haluat tämän jälkeen keinoja tilanteeseen tai jutella lisää omista tuntemuksista, ota yhteys opintopsykologeihin. Olemme nauhoittaneen myös tietoiskun aiheesta “Stop stressille - näin selviät kiirehuipusta” - voit katsoa tietoiskun ja kokeilla näitä keinoja.
Opintopsykologien tietoiskut
Stop stressille - näin selviät kiirehuipusta
Yllättikö kiire ja stressi? Katso tästä tietoisku ja nappaa vinkit, joiden avulla saat hommia tehtyä ja omat voimat säilymään.
Back to school - Näin selviät syksystä kunnialla
Tökkiikö aloittaminen tai tuntuuko kalenterin hallinta hankalalta? Katso tästä opintopsykologien tietoisku, niin saat nopeasti haltuun keinoja, jotka helpottavat tilannetta. Sopii myös kevätlukukaudelle!