Tohtoriohjelmiin hakeminen
Hakuprosessin vaiheet
Hakija ottaa yhteyttä hyvissä ajoin potentiaalisiin ohjaajiin, yleensä vastuuprofessoriin (keskustelu väitöstyön aiheesta sekä opinto- ja tutkimussuunnitelmasta). Siitä, kuka voi toimia tohtoriopintojesi ohjaajana, löydät lisätietoa täältä. Jos ohjaajat puoltavat tohtoriopintojesi aloittamista, toimita jatko-opiskeluhakemus LUT-tohtorikouluun. Tohtoriohjelmiin on jakuva hakuaika.
LUT-tohtorikoulu tarkistaa, että hakemuksesi liitteineen on ohjeiden mukainen. Seuraavaksi tohtoriohjelman vastuuhenkilö arvioi jatko-opintosuunnitelmasi kokonaisuudessaan ja päättää hakemuksesi puollosta. Suunnitelmasta arvioidaan sen laatua ja toteutettavuutta, ajankäyttöä, opintojen rahoitusta sekä opintojen sisältöä. Puollon edellytyksenä on myös ohjausresurssien saatavuus väitöstutkimuksen alalta eli että sinulle voidaan osoittaa vastuuohjaaja ja toinen ohjaaja.
Tutkimuksesta vastaava vararehtori tekee päätöksen opiskeluoikeudestasi. LUT-tohtorikoulu huolehtii päätöksen sekä muun infomateriaalin toimittamisesta. Varmista siis, että hakulomakkeessa antamasi yhteystiedot ovat täydelliset ja ajan tasalla.
1.8.2023 alkaen haku tohtoriopintoihin tapahtuu Opintopolku-portaalin kautta.
Jatko-opintojen tutkimusala
Tutkimusala on opintojen varsinainen aihealue, joka nimetään jatko-opiskeluhakemusta laadittaessa. Pääosa jatko-opinnoista ja väitöskirja tehdään tutkimusalalta. Valittavissa olevat tohtoriohjelmien tutkimusalat ovat:
Energiajärjestelmien tohtoriohjelma: Energiamarkkinat ja aurinkotalous, Energiatekniikka, Kestävyystutkimus, Konetekniikka, Sähkötekniikka
Teknis-luonnontieteellinen tohtoriohjelma: Laskennallinen tiede, Teknillinen fysiikka, Vihreä kemiantekniikka, Ohjelmistotuotanto, Tuotantotalous
Liiketalouden ja johtamisen tohtoriohjelma: Kauppatieteet
Tieteelliseen jatkokoulutukseen hakukelpoisia ovat
- soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet, joiden tutkinto antaa haetun tutkimusalan edellyttämät valmiudet jatko-opintoihin
- soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sekä
- soveltuvan ulkomaisen koulutuksen suorittaneet.
Ulkomailla suoritetut tutkinnot:
- Tutkinnolla tulee olla suorittamisvaltiossaan virallisen tai tunnustetun tutkinnon asema.
- Suoritettujen tutkintojen hyväksymisen perusedellytyksenä on, että koulutus antaa asianomaisessa maassa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
- Pääsääntöisesti hakijalta edellytetään vähintään neljän vuoden laajuisia opintoja, joihin sisältyy diplomityö-/pro gradu -tyyppinen opinnäytetyö ja joiden tohtoriohjelma arvioi antavan riittävät valmiudet jatko-opintojen suorittamiseen yliopistossa.
- Eurooppalaisten tutkintojen hyväksymisessä jatkotutkinnon pohjaksi on yleislinjauksena Bolognan prosessin mukaisesti (3+2 vuotta) suoritettu yliopistotutkintoyhdistelmä.
- Jos haet jatko-opiskeluoikeutta ulkomaisella tutkinnolla, ole yhteydessä LUT-tohtorikouluun lisäohjeiden saamiseksi ennen hakemuksen jättämistä.
Kauppatieteet: Yksivuotinen (60 op) MBA-tutkinto ei pääsääntöisesti anna kelpoisuutta tohtoriopintoihin. MBA-tutkinnon suorittaneiden kohdalla on aina tapauskohtainen harkinta.
Jatko-opintojen tutkimusalalta vaaditaan yliopistossa suoritetun ylemmän korkeakoulututkinnon vastaavan pääaineen/syventävien opintojen suoritus tai muutoin hankitut vastaavat tiedot. Jälkimmäisessä tapauksessa toimita opiskeluoikeushakemuksen liitteenä erillinen selvitys siitä, mitä muulla tavoin hankittua, alan ylempää korkeakoulutusta korvaavaa osaamista sinulle on kertynyt ja miten (muu koulutus, työkokemus).
Jos sinulla ei ole vaadittuja tutkimusalan pohjatietoja, sisällytä hakemuksen liitteenä toimitettavaan jatko-opintosuunnitelmaan myös suunnitelma täydentäviksi opinnoiksi (enintään 60 op). Lopullisen päätöksen täydentävien opintojen tarpeesta koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi tekee tohtoriohjelma. Täydentävät opinnot eivät sisälly tohtorin tutkintoon ja sinun tulee suorittaa ne ennen väitösprosessin aloittamista.
Edellä mainittua sovelletaan myös aiemmin muun alan tohtorin tai lisensiaatin tutkinnon suorittaneeseen hakijaan. Lisäksi sinun on suoritettava riittävästi tutkimusalan opintoja. Lisensiaatin tutkinnon samalta alalta suorittaneen tulee tohtorin tutkinnon suorittamiseksi tehdä vain väitöskirja.
Suomessa ylemmän AMK-tutkinnon (laajuus 60-90 op) soveltuvalla alalla suorittaneiden hakijoiden kohdalla tohtoriohjelma harkitsee tapauskohtaisesti edellytykset suorittaa tohtorin tutkinto. Jatko-opiskeluoikeuden myöntäminen edellyttää täydentävien opintojen määräämistä hakijalle (vähintään 30 op).
LUT-yliopiston yleisinä valintakriteereinä tohtorikoulutukseen käytetään hakijan tieteellistä jatkokoulutuspotentiaalia, tutkimussuunnitelman tasoa ja toteutettavuutta, riittävää kielitaitoa sekä hakijan mahdollisuuksia suoriutua opinnoistaan tavoiteajassa. Tohtoriohjelmilla voi olla käytössään muitakin kriteereitä em. lisäksi.
Tekniikka
Tekniikan tohtorin tutkinnon suorittamiseksi LUT-yliopistossa tarvitaan teknistieteellinen tausta. Mahdollista puuttuvaa teknillisen alan osaamista tulee täydentää erikseen määriteltävillä täydentävillä opinnoilla.
Ellei hakijalla ole DI-tutkintoa tai vastaavaa ulkomailla suoritettua tekniikan alan tutkintoa, hakija voi vaihtoehtoisesti anoa filosofian tohtorin tutkinto-oikeutta.
Kauppatieteet
Kauppatieteiden tohtorin tutkinnon suorittamiseksi LUT-yliopistossa tarvitaan kauppatieteellinen tausta. Mahdollista puuttuvaa kauppatieteiden osaamista tulee täydentää erikseen määriteltävillä täydentävillä opinnoilla.
Teknis-luonnontieteellisen tohtoriohjelman osalta aikaisempaa opintomenestystä koskevat arviointikriteerit koskevat tutkimusaloja laskennallinen tiede, teknillinen fysiikka ja vihreä kemiantekniikka.
- Aikaisempi opintomenestys: ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteen arvosanan tulee olla vähintään erittäin hyvä (4) tai vastaava. Lisäksi ylemmän korkeakoulututkinnon keskiarvon tulee olla vähintään 3,0 tai vastaava. Mikäli hakija ei täytä edellä mainittuja kriteereitä ohjaajan tulee perustella hakijan soveltuvuutta ja valintaa omalla lausunnollaan.
- Tutkimusaihe: soveltuvuus yliopiston/tiedekunnan painopistealueille
- Tutkimussuunnitelma: laatu ja realistisuus (ajankäyttö, resursointi)
- Ohjaus: asiantuntevan ohjauksen saatavuus ja ohjausresurssien riittävyys
- Yhden opiskelupaikan säännös koskee sekä yhteishakuja, erillishakuja että yliopistojen jatkotutkintoihin (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja suomalaisissa korkeakouluissa.
- Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
- Tutkinnonsuoritusoikeuksia eli paikkoja tutkintoon johtavassa koulutuksessa voi olla useampia, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.
- Huomaathan, että sinulla voi olla samanaikaisesti voimassa vain yksi LUT-yliopiston tekniikan alan ja yksi kauppatieteiden alan tutkinnon opiskeluoikeus.