OPINTOJEN ALOITTAMINEN

kansikuva

OPINTOJEN ALOITTAMINEN

Uuden tutkinto-opiskelijan muistilista

Saat ohjeen auki klikkaamalla ohjeen otsikkoa 

1. Ota opiskelupaikka vastaan

Onnittelut opiskelupaikastasi ja tervetuloa tieteen tekijöiden joukkoon!

Saatuasi opiskelupaikan LUT-yliopistoon ota paikka vastaan määräaikaan mennessä valtakunnallisessa Oma Opintopolku -palvelussa.

Paikan vastaanottamiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiisi.

Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään:

  • Englanninkielisten maisteriohjelmien kevään 2022 erillisvalinnoissa saatu paikka on vastaanotettava viimeistään 30.4.2022 klo 15:00.
  • Suomenkielisten maisteriohjelmien kevään 2022 erillisvalinnoissa saatu paikka on vastaanotettava viimeistään 15.7.2022 klo 15:00
  • Kevään 2022 ensimmäisessä yhteishaussa saatu paikka on vastaanotettava viimeistään 15.7.2022 klo 15:00.
  • Kevään 2022 toisessa yhteishaussa saatu paikka on vastaanotettava viimeistään 15.7.2022 klo 15:00 (jos nouset hyväksytyksi varasijalta, saat sähköpostitse hyväksymisilmoituksessa henkilökohtaisen opiskelupaikan vastaanottoajan, joka on 7 vuorokautta).
  • Avoimen yliopiston väylässä saatu paikka on vastaanotettava viimeistään 15.7.2022 klo 15:00
  • Kevään 2022 siirtohaussa saatu paikka on vastaanotettava viimeistään 15.7.2022 klo 15:00
  • Rolling admission -valinnassa saatu paikka on vastaanotettava viimeistään hyväksymiskirjeessä ilmoitettuna määäräaikana.

Jos et ota opiskelupaikkaa vastaan määräaikaan mennessä, menetät paikan.

Sekä yhteishakua että erillishakuja koskee yhden paikan säännös. Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan (lukukausi yliopistossa alkaa joko keväällä 1.1 tai syksyllä 1.8). Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.

2. Ilmoittaudu lukuvuodelle

Katso lisäohjeet täältä.

3. Aktivoi käyttäjätunnuksesi 

Opintojesi sujuvan aloituksen varmistamiseksi aktivoi LUT-käyttäjätunnuksesi jo ennen opintojen aloittamista. Voit aktivoida tunnuksesi pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Tunnuksen aktivointiohjeet löydät LUT-tunnus & salasana -sivulta. LUT-käyttäjätunnuksia tarvitset opiskelussasi opintojesi loppuun saakka. 

Jos sinulla jo on käyttäjätunnus LUTin palveluihin (olet ollut esim. Highway opiskelijana), niin jatkat saman tunnuksen käyttämistä opintojesi loppuun saakka! 

Tarkemmat IT-ohjeet ja ohjeet oman kannettavan tietokoneen hankinnasta löytyvät sivulta Oma tietokone (BYOD)

Jos aiemmista opinnoistasi on kulunut jo jonkin aikaa tai et ole käyttänyt tietokonetta tai tietoverkkoja aktiivisesti, suosittelemme, että kirjaudut ja tutustut oman kannettavan tietokoneen käyttöönottoon yhdessä tietotekniikkaan perehtyneen henkilön kanssa ennen opintojen aloittamista. Tutustumisen jälkeen sinulle jää aikaa perehtyä tietokoneen käyttöön ja opetella asioita omaan tahtiisi ennen opintojen alkamista.  

Lisätietoja opiskelun sähköisistä työkaluista ja IT-ohjeista täältä.

4. Tutustu opiskelijoiden sähköisiin työkaluihin

Opintojesi aikana tulet käyttämään monia sähköisiä työkaluja. Näihin sinun kannattaa tutustua jo ennen opintojen alkua!

5. Tutustu yliopisto-opiskelun eettisiin pelisääntöihin

Yliopisto-opiskelun eettiset pelisäännöt löydät täältä.

6. Muista hakea opiskelija-asuntoa

Tutustu opiskelija-asuntotarjontaan ja hae opiskelija-asuntoa Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön nettisivuilla loas.fi. Syksyllä ja vuodenvaihteessa hakijoita on paljon. Hakemus kannattaakin jättää heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikastasi. Voit ottaa asunnon vastaan jo kesällä. LOASin asunnot on tarkoitettu tutkinto- ja vaihto-opiskelijoille, jotka opiskelevat Lappeenrannassa. Lisätietoja loas.fi

Lyhytaikaiseen majoitukseen voit etsiä hostellia tai hotellia esim. osoitteesta gosaimaa.fi

Lahdessa opiskelija-asuntoja voit kysyä Lahden Talot Oy:stä. Lisätietoja saat osoitteesta lahdentalot.fi. Lyhytaikaisesta majoituksesta saat tietoja esim. osoitteesta visitlahti.fi

Lyhytaikaisesta majoituksesta Turussa saat tietoja esim. osoitteesta visitturku.fi.

Kouvolassa opiskelija-asuntoja voit kysyä Kouvolan Asunnot Oy:stä. Katso lisätietoja Kouvolasta kouvola.fi ja visitkouvola.fi.

Lisätietoja Asuminen -sivulta.

7. Maksa korkeakouluopiskelijana terveydenhoitomaksu Kelalle

Opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa YTHS. Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Maksu on pakollinen.

Lisätietoja sivulta Opiskelijaterveydenhuolto.

8. Hae opintotukea

Opintotukea voit hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa, osoitteessa www.kela.fi > Asioi verkossa.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää tulostettavaa paperihakemusta (OT2 -lomake), jonka löydät Kelan sivuilta kohdasta Henkilöasiakkaat > Opiskelijat > Opintotuki > Näin haet. Paperiset hakemuslomakkeet lähetetään postitse tai palautetaan Kelan johonkin toimistoon. Kelan nettisivuilta saat kattavasti lisätietoa opintotuesta. 

9. Osallistu orientaatiopäiville

Osallistuminen orientaatioon on edelletys opintojen sujuvalle alulle! Tutustu oman kaupunkisi orientaatio-ohjelmaan sivun alareunan "Lisätietoja" -osiosta.

Tätä ennen pystyt virittäytymään orientaatioon tutustumalla Fuksioppaan materiaaliin.

10. Opiskelijakortti ja opiskelijanumero 

Opiskelijakortin tilaukseen tarvitset opiskelijanumeron, jonka saat LUT-käyttäjätunnuksesi aktivoinnin jälkeen. 

Ohjeet tunnuksen aktivoimiseen ja opiskelijanumeron katsomiseen löytyvät täältä.

Tunnuksen aktivoinnin jälkeen pääset katsomaan opiskelijanumerosi SISU:sta opiskelijakortin tilausta varten. Sisussa tulee sallia tietojen luovutus ”Henkilö- ja yhteystietojen luovutus opiskelijakorttirekisteriin opiskelijakorttia varten”, jotta tiedot siirtyvät Frankille. 

Opiskelijakortin voit saada 4.8. jälkeen. Vaihtoehtoina on ilmainen digitaalinen opiskelijakorttisovellus Frank App, mikä on saatavilla App Storesta ja Google Playsta. Tai voit tilata perinteisen muovisen opiskelijakortin https://www.frank.fi/opiskelijakortti/.   

Opiskelijakortista ja sen hankkimisesta saat lisätietoja LUTin ylioppilaskunnan sivuilta osoitteesta ltky.fi ja frank.fi. Käythän katsomassa ja laittamassa tilauksesi hyvissä ajoin vireille. 

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamisesta 

Voit olla yhteydessä opiskelijoiden asiakaspalveluun sähköpostitse: opinto@lut.fi tai puhelimitse 029 446 3987. Puhelinnumero on tarkoitettu uusien opiskelijoiden asiointiin ja se on käytössä ajalla 1.4.–30.9.2022. 

Opiskelijapalveluiden asiakaspalvelu on heinäkuussa auki henkilökohtaista käyntiä varten Lappeenrannan ja Lahden kampuksella myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Tarkistathan kuitenkin aukioloajan aina ennen kampukselle tuloa mahdollisten muutosten varalta.  

Tervetuloa aloittamaan opinnot LUTissa – tapaamisiin! 

Parhain terveisin 

LUT Opiskelijapalvelut 

 

ORIENTAATIO

Kaikille LUT-yliopiston uusille opiskelijoille järjestetään orientaatio ennen varsinaisten opintojen alkua.

Orientaatiossa uudet opiskelijat saavat tärkeää tietoa muun muassa opintojensa aloittamisesta, opiskelijayhteisöstä, opiskelun tukipalveluista sekä opiskelukaupungista. Orientaatioon osallistuminen on välttämätöntä opintojen sujuvan aloituksen varmistamiseksi. Muista varata orientaatioon mukaasi henkilöllisyystodistus.

Orientaatio-ohjelma on paikkakuntakohtainen! Tiedot Lappeenrannan, Lahden, Turun sekä Kouvolan orientaatioista löydät alta "Lisätietoja"-osiosta.

Ajankohtaista