Kypsyysnäyte
Kypsyysnäyte kandidaatin tutkinnossa
Kandidaatin tutkintoon kirjoitetaan kypsyysnäyte, jolla opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä kandidaatintyön/-tutkielman alaan sekä vaadittavan suomen tai ruotsin kielen taidon.
Kypsyysnäyte kirjoitetaan sillä kotimaisella kielellä, jolla opiskelija on Suomessa saanut koulusivistyksensä. Jos opiskelija on saanut koulusivistyksensä jollain muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, kirjoitetaan kypsyysnäyte pääsääntöisesti englannin kielellä.
Kandidaatintyön (tekniikka) tai kandidaatintutkielman (kauppatieteet) tiivistelmä on myös kypsyysnäyte.
Kirjoitat kandidaatintyöstäsi/-tutkielmastasi suomenkielisen (ruotsinkielinen ruotsinkielisen) tiivistelmän (yksi A4), jonka liität opinnäytteeseesi.
Kauppatieteiden opiskelijat kirjoittavat myös englanninkielisen tiivistelmän (abstract).
Tiivistelmä on objektiivinen, itsenäinen esitys opinnäytteestä. Sen tulee olla ymmärrettävissä sellaisenaan ilman alkuperäisdokumenttia. Tiivistelmässä esitetään työn tavoite, menetelmät, tulokset ja johtopäätökset. Tiivistelmä on huolellisesti kirjoitettua tekstiä, jolla osoitetaan koulusivistyskielen hallinta. Tiivistelmän alkuun merkitään seuraavat tunnistetiedot:
- tekstilajin/asiakirjan nimi (Tiivistelmä) tutkielman nimi (tutkielman otsikko)
- asia-/hakusanat
- kirjoittajan nimi
- opiskelijanumero (Huom! jätetään pois LUTPubiin ladattavasta versiosta)
- akateeminen yksikkö ja koulutusohjelma
- opinnäytetyön ohjaajan nimi
Koulutusohjelmilla voi olla myös omia ohjeistuksia tiivistelmän kirjoittamisesta. Huom! Jos kandidaatintyö on tehty parityönä, kumpikin opiskelija kirjoittaa työstä oman tiivistelmänsä, joka toimii opiskelijan kypsyysnäytteenä.
Palauta kandidaatin tutkinnon opinnäytteesi työn ohjaajan kanssa sovitun mukaisesti joko Moodleen tai sähköpostilla ohjaajalle.
Opinnäytetyön ohjaaja tarkistaa perehtyneisyyden työn alaan ja arvioi myös kypsyysnäytteen kieliasun selkeyden ja ymmärrettävyyden. Kypsyysnäytteelle ei tehdä erillistä kielentarkastusta, ellei työn ohjaaja sitä erityisestä syystä halua.
Kandidaatintutkinnon henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassasi (HOPS) on oltava ”Kypsyysnäyte kandidaatintutkinnossa" opintojakso joko koodilla LUTKYPSAT tai koodilla KK1.
- Sisällytä hopsiisi LUTKYPSAT-opintojakso, jos olet suorittanut opinnäytteesi heinäkuun 2021 jälkeen tai
- Sisällytä hopsiisi KK1-opintojakso, jos olet tehnyt opinnäytteesi aikaisemmin ja Sisussa on jo arviointi opintojaksolle KK1.
Sijoita kypsyysnäyteopintojakso HOPSissa samaan kohtaan kuin kandidaatintyön/kandidaatintutkielman opintojaksokin. Jos opinnäyte on arvioitu jo aiemmin ja kypsyysnäytteestä on arviointi Sisussa, toimi tämän ohjeen mukaisesti.
Lukuvuodesta 2021–2022 lähtien kypsyysnäyte on automaattisesti tutkintorakenteessa.
Jos noudatat aikaisempien lukuvuosien tutkintorakennetta, lisää kypsyysnäyte HOPSiisi ennen valmistumispyynnön lähettämistä.
Ohje kypsyysnäytteen sisällyttämiseksi HOPSiin kandidaatin tutkintoa suorittaville:
2013 - 2019 tutkintorakenteiden mukaan suorittavat (kandidaatti + maisteri)
2018–2021 tutkintorakenteiden mukaan suorittavat (kandidaatti)
Kypsyysnäyte diplomi-insinöörin ja kauppatieteiden maisterin tutkinnossa
Ylempään yliopistotutkintoon kirjoitetaan kypsyysnäyte, jolla opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä opinnäytetyönsä alaan sekä vaadittavan suomen tai ruotsin kielen taidon, jos suomen (ruotsin) kielen taitoa ei ole osoitettu jo aikaisemmassa (esim. kandidaatin) tutkinnossa.
DI-työn/Pro gradu –tutkielman tiivistelmä on myös kypsyysnäyte.
Jos sinun on osoitettava suomen tai ruotsin kielen taito DI- tai KTM- tutkinnossa, opinnäytteesi tiivistelmä on kypsyysnäyte samoin periaattein kuin kandidaatin tutkinnossa ja toimintatapa on sama kuin kandidaatin tutkinnon kypsyysnäytteessä (katso ohje yläpuolelta).
Jos olet epävarma, pitääkö DI- tai KTM-tutkinnon opinnäytetyösi tiivistelmästä tarkastaa myös suomen (ruotsin) kieli, voit varmistaa asian omalta opintojen ohjaajaltasi.
Maisterin tutkinnon henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassasi (HOPS) on oltava ”Kypsyysnäyte maisterin tutkinnossa -opintojaksi joko koodilla LUTKYPSYT tai koodilla K1.
- Sisällytä hopsiisi LUTKYPSYT-opintojakso, jos olet suorittanut opinnäytteesi heinäkuun 2021 jälkeen tai
- Sisällytä hopsiisi K1-opintojakso, jos olet tehnyt opinnäytteesi aikaisemmin ja SISUssa on jo arviointi opintojaksolle KK1.
Sijoita kypsyysnäyteopintojakso HOPSissa samaan kohtaan kuin diplomityön / pro gradu -tutkielman opintojaksokin.
Jos opinnäyte on arvioitu jo aiemmin ja kypsyysnäytteestä on arviointi Sisussa, toimi tämän ohjeen mukaisesti.
Lukuvuodesta 2021–2022 lähtien kypsyysnäyte on automaattisesti tutkintorakenteessa.
Jos noudatat aikaisempien lukuvuosien tutkintorakennetta, lisää kypsyysnäyte HOPSiisi ennen valmistumispyynnön lähettämistä.
Ohje kypsyysnäytteen sisällyttämiseksi HOPSiin DI-/KTM-tutkintoa suorittaville:
2013–2019 tutkintorakenteiden mukaan suorittavat
2019–2021 tutkintorakenteiden mukaan suorittavat