Koulusivistyskieli

kansikuva

Koulusivistyskieli

Koulusivistyskielesi on se kieli, jolla olet suorittanut äidinkielen oppimäärän peruskoulussa ja/tai lukiossa.

Koulusivistyskieli voidaan todeta suomalaisen peruskoulun tai lukion päättötodistuksesta seuraavin edellytyksin:

  • Jos olet suorittanut peruskoulussa äidinkielen oppimäärän suomen kielessä mutta lukiossa ruotsin kielessä tai toisin päin, molemmat ovat koulusivistyskieliäsi.

  • Jos äidinkielesi on muu kuin suomi tai ruotsi ja olet käynyt peruskoulun ja/tai lukion Suomessa ja opiskellut suomea tai ruotsia toisena kielenä (S2 tai R2), koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi.

    • Huom! Jos olet saanut ylioppilastutkinnossa suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeesta vähintään arvosanan magna cum laude (M) koulusivistyskielesi on suomi tai ruotsi.

  • Jos et ole käynyt peruskoulua tai lukiota Suomessa, koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi.

  • Jos olet suorittanut peruskoulun jälkeen ammatillisen perustutkinnon, koulusivistyskielesi määräytyy sen mukaan, millä kielellä olet suorittanut äidinkielen oppimäärän peruskoulussa.

  • Jos olet suorittanut peruskoulun jälkeiset opintosi ulkomailla, koulusivistyskielesi määräytyy sen mukaan, millä kielellä olet suorittanut äidinkielen oppimäärän suomalaisessa peruskoulussa.

  • Jos olet suorittanut IB-, EB- tai Reifeprüfung-tutkinnon Suomessa tai ulkomailla, koulusivistyskielesi määräytyy sen mukaan, millä kielellä olet suorittanut äidinkielen oppimäärän peruskoulussa.

Lisätietoa koulusivistyskielestä: Valtioneuvoston asetus suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa

Huom! Jos koulusivistyskielitietosi puuttuu Sisusta, ilmoita se opiskelijapalveluihin opinto@lut.fi.

Koulusivistyskielesi vaikuttaa myös kieliopintoihisi

Kun koulusivistyskieleltään ruotsinkielinen opiskelija on tehnyt korkeakoulututkinnon suomenkielisessä koulutusohjelmassa, hän samalla suorittaa ”virkamiessuomen” tutkinnon. Hänelle merkitään opintorekisteriin KS00BX33 Julkishallinnon suomen kieli (2 op) arvosanalla hyvä (taitotaso B1-B2.1).

Vapautus toisesta kotimaisesta kielestä

Jos opiskelija ei ole suorittanut valtiohallinnon kielitutkintoa toisessa kotimaisessa kielessä korkeakouluopiskelujen aikana, hän joutuu tarvittaessa myöhemmin hankkimaan sen muualta.