Kirjautuminen järjestelmiin
Duo MFA -infopisteet
Duo MFA -infopisteet ovat avoinna molemmilla kampuksilla pe 10.3.2023 asti.
Infopisteiltä saat apua ja vastauksia kysymyksiin liittyen Duo MFA -järjestelmään ja Duo Mobile -mobiilisovellukseen.
Lahden infopiste on KOEn jäsenpalvelupisteen vieressä (huoneen A141 vieressä) ja se on avoinna
- ma-pe klo 14-15
- Lahden infopiste on poikkeuksellisesti suljettu ma 27.2., to 2.3. ja ti 7.3.2023.
Lappeenrannan infopiste on Street Cafen vieressä (1-rakennuksen 3. kerros) ja se on avoinna
- ma-to klo 14-16
- pe klo 14-15.
Vahvennettuun tunnistautumiseen saat apua myös Opiskelijoiden IT-tukipalveluista.
LUTin tuottamiin palveluihin kirjautuessa tarvitset joko koulun sähköpostiosoitteen tai oman käyttäjätunnuksesi sekä salasanan.
Kirjautuminen on erilainen eri palveluissa riippuen siitä, kuka palvelun on tuottanut.
Jos kyseessä taas on valtakunnallinen palvelu, kuten eduroam -verkko, sinne tulee tunnistautua ensin koulun sähköpostiosoitteella ja sitten salasanalla.
Vahvennettu tunnistautuminen (Duo MFA)
LUT-korkeakoulut ottavat käyttöön vahvennetun tunnistautumisen kaikille opiskelijoille lukuvuoden 2022-2023 aikana. Vahvennettu tunnistautuminen suojaa identiteettisi joutumista vääriin käsiin. Vahvennettu tunnistautuminen toteutetaan Duo MFA -järjestelmän avulla. Vahvennetun tunnistautumisen käyttöönotto vaatii toimenpiteitä jokaiselta opiskelijalta.
Duo MFA:n käyttöönotto
Duo MFA -järjestelmä on otettu LUTilla käyttöön 23.1.2023, jonka jälkeen kaikkien LUTin nykyisten ja uusien opiskelijoiden on asennettava ja aktivoitava Duo Mobile -sovellus.
Tarkista, että puhelinnumerosi on oikein opintotietojärjestelmässä.
- LUTin opiskelijat tarkistavat puhelinnumeronsa ajantasaisuuden Sisussa (ohje).
- LABin opiskelijat tarkistavat puhelinnumeronsa ajantasaisuuden Pepissä (ohje).
Huom! Tallenna puhelinnumerosi käyttäen maakohtaista suuntanumeroa (esimerkiksi +358401234567). Kirjoita puhelinnumerosi käyttäen ainoastaan numeroita ja merkkiä + suuntanumeron edessä. Älä käytä muita merkkejä tai välilyöntejä.
Puhelinnumeron tulee olla oikein opintotietojärjestelmässä, jotta Duo MFA toimii. Tarkista puhelinnumerosi ajantasaisuus mahdollisimman pian!
Esimerkki: Jos puhelinnumerosi on 040-123 4567, niin oikea kirjoitusasu Sisussa/Pepissä on +358401234567.
Asenna puhelimeesi ja/tai muuhun mobiililaitteeseesi Duo Mobile -sovellus laitteesi sovelluskaupasta.
Millä Android- ja iOS-versioilla Duo Mobile toimii?
- Android-versioilla 10.0 tai uudemmilla (linkki sovelluskauppaan)
- iOS-versioilla 14.0 tai uudemmilla (linkki sovelluskauppaan)
Huom! 9.2.2023 alkaen Duo Mobilen asennus ei enää onnistu iOS-versiolle 13 eikä Android-versioille 8 tai 9 (eikä näitä vanhemmille versioille). Jos olet jo asentanut Duo Mobilen näille versioille, voit edelleen käyttää sitä vahvennettuun tunnistautumiseen. Jos et voi päivittää puhelimeesi uudempaa iOS- tai Android-versiota, asenna Duo Mobile ennen 9.2.2023!
Puhelimeni käyttöjärjestelmä on liian vanha enkä voi asentaa siihen Duo Mobile -sovellusta, mitä teen?
-
Yritä päivittää puhelimesi käyttöjärjestelmä tai käytä uudempaa puhelinta tai asenna Duo Mobile -sovellus toiseen mobiililaitteeseen, esimerkiksi tablettitietokoneeseen.
-
Vahvennettua tunnistautumista pitäisi käyttää aina Duo Mobile -mobiilisovelluksen kautta. Jos et pysty asentamaan mobiilisovellusta omalle mobiililaitteellesi, ole yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluihin.
Kun olet asentanut Duo Mobile -mobiilisovelluksen, sinun pitää vielä aktivoida se käyttöön. Mobiilisovelluksen aktivoimista varten saat lähettäjältä LUT Duo <noreply@lut.fi> sähköpostiviestin (=aktivointiviesti), joka lähetetään sinulle sekä oppilaitoksen sähköpostiosoitteeseesi että henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseesi. Tarvittaessa lähetämme myös muistutusviestejä. Vain viimeisimmän aktivointiviestin linkki ja QR-koodi toimivat.
Sinun pitää aktivoida Duo Mobile -sovellus kolmen viikon kuluessa siitä, kun olet saanut ensimmäisen aktivointiviestin. Tämän jälkeen kirjautuminen esimerkiksi Moodleen, sähköpostiin ja muihin LUT-korkeakoulujen palveluihin ei ole enää mahdollista ilman vahvennettua tunnistautumista.
Katso tarkempi aktivointiohje.
Vahvennettu tunnistautuminen tehdään Duo Mobile -sovelluksella. Kirjautumisen jälkeen saat vahvennuspyynnön mobiililaitteellesi. Tarkasta aina ennen kirjautumisen hyväksymistä, että pyyntö tulee sinulta. Hyväksymällä pyynnön kirjautuminen toteutuu.
Huom! Monivaiheinen tunnistautuminen tekstiviestejä käyttämällä (text message passcode) on päättynyt 1.3.2023. Jos et ole vielä aktivoinut käyttöösi Duo Mobile -sovellusta, tee se nyt! Katso ohjeet yläpuolelta, vaihe 3.
Entä jos en voi käyttää Duo Mobile -sovellusta tai sovellus ei toimi oikein?
(Klikkaa alla olevia otsikoita avataksesi vinkkilistat.)
- Jos et voi asentaa Duo Mobilea puhelimeesi, onko sinulla toista mobiililaitetta (tablettitietokone, toinen puhelin), johon voisit asentaa Duo Mobilen?
- Voitko päivittää puhelimesi tai toiseen mobiililaitteesi käyttöjärjestelmän uudempaan version, jolloin Duo Mobilen asentaminen olisi mahdollista? Duo Mobilen voi asentaa Android -versioon 10 tai uudempaan ja iOS-versioon 14 tai uudempaan.
- Onko puhelimesi tallennustila täynnä? Voitko poistaa sellaisia sovelluksia tai tiedostoja, joita et enää käytä/tarvitse?
- Jos tarvitset apua Duo Mobile -sovelluksen asentamisessa tai käyttöönotossa, ole yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluihin tai vieraile Duo MFA -infopisteillä.
- Sulje sovellus ja käynnistä se uudestaan. Tarvittaessa sammuta vielä virta mobiililaitteestasi ja käynnistä se uudestaan.
- En saa mobiililaitteelleni push-ilmoitusta, kun yritän kirjautua LUT-korkeakoulujen palveluihin. Tarkista mobiililaitteesi asetuksista, että olet sallinut sovellusten ilmoitukset tai avaa Duo Mobile -sovellus jo ennen kuin kirjaudut LUT-korkeakoulujen palveluihin.
- Olethan Duo Mobilen asentamisen jälkeen vielä aktivoinut Duo Mobilen? Aktivoimista varten tarvitset linkin ja QR-koodin sisältävän aktivointiviestin, jonka olet saanut lähettäjältä LUT Duo <noreply@lut.fi>. Jos et aktivoinut Duo Mobilea heti ensimmäisen aktivointiviestin saatuasia, olet saanut aktivoimisesta muistutusviestejä. Voit käyttää aktivoimiseen vain viimeisimmän saamasi aktivointiviestin linkkiä ja QR-koodia. Tarvittaessa voit pyytää uuden aktivointiviestin Opiskelijoiden IT-tukipalveluista.
- Tarvittaessa asenna Duo Mobile uudestaan. Voit pyytää Opiskelijoiden IT-tukipalveluista uuden aktivointiviestin.
- Puhelimeni/mobiililaitteeni on vaihtunut ja Duo Mobile oli asennettu laitteeseen, joka ei ole enää käytössäni. Asenna ja aktivoi Duo Mobile uuteen laitteeseesi. Pyydä uusi aktivointiviesti Opiskelijoiden IT-tukipalveluista.
- Poistin vahingossa Duo Mobile -sovelluksen. Asenna ja aktivoi Duo Mobile uudestaan. Pyydä uusi aktivointiviesti Opiskelijoiden IT-tukipalveluista.
- Olen päivittänyt puhelinnumeroni Sisuun tai Peppiin. Tämän jälkeen Duo Mobilen Push-ilmoitus ei ole enää toiminut. Jos puhelinnumerosi vaihtuu, sinun pitää aktivoida Duo Mobile uudestaan. Jos et saa Duo Mobilea aktivoitua viimeisimmällä samallasi aktivointiviestillä, voit pyytää uuden aktivointiviestin Opiskelijoiden IT-tukipalveluista. Muista myös poistaa aikaisempi toimimaton tili Duo Mobile -sovelluksestasi.
- Muissa Duo Mobilen ongelmatilanteissa voit kysyä apua ja vinkkejä Opiskelijoiden IT-tukipalveluista tai Duo MFA -infopisteiltä.
Milloin vahvennettua tunnistautumista (Duo MFA) vaaditaan?
Vahvennettua tunnistautumista ei vaadita jokaisella kirjautumiskerralla. Esimerkiksi tilanteessa, jossa olet jo kertaalleen tunnistautunut vahvennetusti, Duo MFA:ta ei vaadita uudelleen toiseen korkeakoulun palveluun kirjauduttaessa (single sign on). Voit myös asettaa laitteesi tai jonkin palvelun (esim. selainistunnon Moodleen) luotetuksi 14 päivän ajaksi, jolloin Duo MFA pyydetään seuraavan kerran 14 päivän kuluttua.
Seuraavassa erilaisia käyttötilanteita (peukalosäännöt):
- Kun kirjaudut omalla päätelaitteella kampusverkon ulkopuolelta korkeakoulun tarjoamaan palveluun (kuten sähköposti tai Moodle), sinulta vaaditaan vahvennettu tunnistautuminen.
- Kun olet kampuksella ja kirjaudut opiskelijakäytössä olevalle tietokoneelle (luokat, kirjasto), sinulta ei vaadita vahvennettua tunnistautumista.
- Vahvennettua tunnistautumista ei vaadita LUT-korkeakoulujen Exam-tenttitiloissa Lappeenrannan tai Lahden kampuksella tai käytettäessä e-exam (Electronic Exam room) -palvelua muiden korkeakoulujen Exam-tiloissa.
- Kun kirjaudut korkeakoulun palveluihin kampuksen langattomista verkoista (Eduroam, LUT Guest,) palveluihin kirjautumisessa vaaditaan vahvennettu tunnistautuminen kuten mistä tahansa ulkoverkosta.
- Kun käytät etäkäyttöpalvelua (LUT-VDI), sinulta vaaditaan vahvennettu tunnistautuminen vdi-portaaliin sisäänkirjautumisessa. Sen jälkeen käyttäessäsi esimerkiksi Moodlea, ei Duo MFA:ta vaadita uudestaan kyseisessä vdi-istunnossa.
- Voit asettaa käyttämäsi laitteen tai palvelun (esim. Moodle selainistunnon) luotetuksi 14 päivän ajaksi käyttämälläsi laitteella. Tällöin vahvennettua tunnistautumista pyydetään seuraavan kerran 14 päivän kuluttua. (katso Käyttäjän ohjeet).
Vahvennetulla tunnistautumisella parannetaan LUTin ja LABin järjestelmien tietoturvaa. Vahvennettu tunnistautuminen on tekniikka, jolla vahvistetaan käyttäjän tunnistautumista verkkopalveluihin. Lyhenne MFA tulee englannin kielen sanoista multi factor authentication. Kyse on vahvasta tunnistuksesta, jossa käyttäjän tunnistuksessa ei riitä yksi tunnistuskerta. Jotta tunnistautuminen hyväksytään, täytyy ensimmäisen tunnistusvaiheen jälkeen suorittaa toinen tunnistautuminen eri menetelmällä. Tällä menettelyllä suojataan käyttäjän identiteettiä väärinkäytöksiltä. Menetelmä suojaa käyttäjää erityisesti tunnusten kalastelua vastaan.
Usein kysyttyjä kysymyksiä, vahvennetun tunnistautumisen käyttöohjeen ja ohjeen mobiililaitteen aktivoimisesta Duo MFA -palveluun löydät tämän sivun lopusta.
LUT-kirjautuminen
Tätä kirjautumista käytät, kun kirjaudut LUT-konsernin tarjoamiin palveluihin kuten M365- palveluun. Kun syötät järjestelmään sähköpostiosoitteesi, sinulle tulee näkyviin LUT-konsernin kirjautumisikkuna.
Myös Moodleen kirjaudutaan LUT-kirjautumisen avulla.
Haka-tunnistautuminen
Lukuvuoden alkaessa 1.1.2021 tunnustasi voidaan käyttää ns. Haka-tunnistautuminen. Useimmat korkeakoulut ovat liittäneet palveluitaan Haka-käyttäjätunnistusjärjestelmään. Se on Korkeakoulujen yhteinen ja sitä käytettään sadoissa palveluissa.
Haka-tunnistaumisessa käytät omaa käyttäjätunnusta ja omaa korkeakoulua listasta ja pääset sillä mm. seuraaviin palveluihin:
- Sisuun kirjautuminen
- Exam - sähköinen tenttiminen
- LUT-tiedekirjaston tietokannat
- Toisen korkeakoulun tai yliopiston virtuaalioppimisympäristöt. jne.
HAKA-kirjautumisen tunnistaa omasta logostaan. Sinun tulee valita listalta LUT-yliopisto ja jatkaa sitten eteenpäin LUT-kirjautumisikkunan kautta.