Kela Uutiskirjeet
Vuosi 2023
Tutkintoa suorittavien ja läsnä olevaksi ilmoittautuneiden korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle itsenäisesti OmaKelassa. Kevätlukukauden maksu on maksettava viimeistään 31.1.2023.
Kevätlukukauden 2023 terveydenhoitomaksun on maksanut tähän mennessä noin 56 000 opiskelijaa. Maksu on maksamatta vielä noin 215 000 opiskelijalta.
Kela lähetti viikolla 2 kirjeen opiskelijoille, jotka ovat Kelan tietojen mukaan ilmoittautuneet läsnä olevaksi kevätlukukaudelle 2023, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan velvollisuudesta maksaa terveydenhoitomaksu ja annetaan ohjeet sen maksamiseen. Kirjeen voi lukea myös OmaKelassa. Opiskelija voi myös halutessaan valita OmaKelassa, että jatkossa kirje lähetetään pelkästään OmaKelaan.
Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on jo maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi.
Vuonna 2023 terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. Opiskelija voi myös maksaa kerralla sekä kevät- että syyslukukauden 2023 maksun (73,60 euroa).
Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 31.1.2023, Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun.
Terveydenhoitomaksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %. Läsnä olevaksi ilmoittautuneet korkeakouluopiskelijat saavat käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita.
Terveydenhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos sosiaaliturvasta vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti
Muun EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvan opiskelijan ei tarvitse maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua.
Opiskelijan täytyy kuitenkin toimittaa Kelalle kopio voimassa olevasta EHIC-kortista (eurooppalainen sairaanhoitokortti). Jos opiskelija kuuluu Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, hän voi lähettää kopion joko EHIC-kortista tai GHIC-kortista (Global Health Insurance Card). Tarkemmat ohjeet ovat Kelan verkkosivuilla(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen).
Lisätietoja asiakkaille
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu
Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun
Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta
Näin haet muutosta korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksuunpanopäätökseen
Vuonna 2023 opiskelijoiden tukiin tulee useita muutoksia. Opintotuen tulorajoja, opintorahaa, opintorahan huoltajakorotusta ja ateriatukea korotetaan. Myös korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun määrä suurenee. Lisäksi opintolainahyvitykseen oikeuttavan tutkinnon suoritusaikaan tulee uusi pidennysperuste.
Vuoden 2023 alusta alkaen opiskelijoiden tukiin tulee monia muutoksia. Useita tukia korotetaan, ja lisäksi opintolainahyvityksen myöntämisen perusteisiin ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksuun tulee muutoksia.
Opintotuen vuositulorajat nousevat noin 20 %
Vuoden 2023 alusta opintotuen vuositulorajoihin tulee tasokorotus, jonka jälkeen tulorajat ovat noin 20 % suuremmat kuin vuonna 2022. Siten opiskelija, joka saa opintotukea 9 kuukaudelta, voi ensi vuonna saada opintotuen lisäksi bruttotuloja (ennen verojen vähentämistä) 18 720 euroa. Jos opiskelija saa opintotukea 10 kuukaudelta, tuloja voi olla 16 640 euroa.
Opintotuessa ei ole kuukausikohtaisia tulorajoja. Opiskelija voi saada tulot milloin tahansa kalenterivuoden aikana, kunhan ne eivät ylitä vuositulorajaa. Vuositulorajalaskurilla opiskelija voi arvioida, kuinka suuri oma vuosituloraja on.
Opintorahaa korotetaan 4,2 % 1.8.2023 alkaen
Opintorahaa korotetaan kansaneläkeindeksin perusteella 4,2 %. Korotus astuu voimaan uuden lukuvuoden alussa 1.8.2023 alkaen. Jos opiskelija asuu itsenäisesti ja on täyttänyt 18 vuotta, opintoraha suurenee 268,23 eurosta 279,38 euroon kuukaudessa.
Opintorahan huoltajakorotus suurenee 10 eurolla kuukaudessa
Opintorahan huoltajakorotukseen tulee 10 euron korotus ensi vuodeksi. Opintorahan huoltajakorotukseen on oikeus alle 18-vuotiaan lapsen huoltajalla, joka saa opintorahaa. Huoltajakorotukseen tulee myös indeksikorotus 1.8.2023 alkaen. Näin huoltajakorotuksen määrä nousee 1.1.2023 alkaen 107,17 eurosta 117,17 euroon kuukaudessa ja 1.8.2023 alkaen 122,05 euroon kuukaudessa.
Opintolainahyvitykseen oikeuttavan tutkinnon suoritusaikaa voidaan pidentää sodan takia
Korkeakouluopiskelija voi saada opintolainahyvityksen, jos hän suorittaa tutkinnon määräajassa. Vuoden 2023 alusta alkaen opintolainahyvitykseen oikeuttavan tutkinnon suoritusaikaa voidaan pidentää, jos opiskelumaassa on sota. Tällä perusteella tutkinnon suorittamiseen voidaan myöntää yhden lukuvuoden pidennys.
Suorittamisen määräaikaa voidaan pidentää yhdellä lukuvuodella myös muun poikkeuksellisen, vakavuudeltaan sotaan rinnastettavan olosuhteen vuoksi. Tällainen olosuhde voi olla esimerkiksi vakava suuronnettomuus tai luonnonkatastrofi, laajavaikutteinen aseellinen hyökkäys tai laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.
Ateriatukea korotetaan 0,25 eurolla
Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki nousee 0,25 euroa. Korotuksen jälkeen tuki on 2,55 euroa aterialta. Ateriatuen korotus tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela maksaa korkeakouluopiskelijan ateriasta aiempaa suuremman osuuden ja opiskelijan maksama osuus pienenee. Perushintaisen opiskelija-aterian hinta ennen ateriatuen vähentämistä saa olla enintään 5,50 euroa. Ateriatuen vähentämisen jälkeen opiskelijan maksettavaksi jää perushintaisesta opiskelija-ateriasta enintään 2,95 euroa.
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu suurenee hieman
Opiskelijoiden terveydenhoitomaksun maksavat suomalaiseen korkeakouluun tutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi. Terveydenhoitomaksu suurenee 35,80 eurosta 36,80 euroon lukukaudessa vuonna 2023. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti OmaKelassa.
Opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos hänen sosiaaliturvastaan vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Opiskelija voi silti käyttää YTHS:n palveluita. Kun opiskelija asioi YTHS:ssä, hänen täytyy varautua esittämään voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC-kortti) tai Global Health Insurance -kortti (GHIC-kortti) 1.1.2023 alkaen.
Suurin osa muutoksista ja tukien uusista euromääristä julkaistaan kela.fi-sivuilla 1.1.2023. Opintorahan indeksikorotus tulee kuitenkin voimaan vasta, kun uusi lukukausi alkaa eli 1.8.2023, jolloin myös uudet euromäärät päivitetään kela.fi-sivuille.
Lisätietoja asiakkaille
Vuosi 2022
Korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä seurataan Kelassa vuosittain. Tänä syksynä seuranta tehtiin noin 138 000 korkeakouluopiskelijalle. Seurannan perusteella opintotuki lakkautetaan noin 3 500 opiskelijalta.
Selvityspyyntöjä lähetettiin syksyllä 2022 enemmän kuin viime vuonna. Yksi syy määrän suurenemiseen on se, että opintotuen saajia oli lukuvuotena 2021–2022 enemmän kuin edellisenä lukuvuotena.
Arviolta 3 500 opiskelijan opintotuki lakkautetaan tammikuusta alkaen, koska opiskelija ei ole suorittanut riittävästi opintopisteitä. Näistä noin 1 900 opiskelijan opintotuki lakkautetaan sen vuoksi, että opiskelija ei vastannut selvityspyyntöön.
Mitä opiskelija voi tehdä, jos opintotuki lakkautetaan?
Jos opintotuki lakkautettiin siksi, että opiskelija unohti vastata selvityspyyntöön, hän voi pyytää lakkautuspäätöksen oikaisua.
Opintotuen lakkautuspäätöksessä kerrotaan, miten opiskelija voi saada jälleen opintotukea. Opiskelija voi saada tukea uudelleen, kun hän on suorittanut lakkautuksen jälkeen vaaditun määrän opintoja. Opiskelija voi saada tukea uudelleen myös, jos hänellä on hyväksyttävä syy sille, että hän ei ole suorittanut vaadittua määrää opintoja. Hyväksyttävä syy voi olla esimerkiksi sairaus tai muu vaikea elämäntilanne.
Lakkautuspäätöksen mukana lähetetään myös ohje siitä, mitä muuta tukea opiskelija voi saada.
Lisätietoja asiakkaille
Maksuvelvollisia ovat läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun. Maksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Kevätlukukauden 2023 terveydenhoitomaksu on maksettava viimeistään 31.1.2023 jos opiskelija on siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos opiskelija ilmoittautuu läsnä olevaksi kevätlukukaudelle tämän ajankohdan jälkeen, on maksu maksettava viimeistään 31.7.2023.
Vuoden 2023 terveydenhoitomaksun voi nyt maksaa OmaKelassa (www.kela.fi/omakela).
- Maksu löytyy kohdasta Omat etuudet > Muut etuusasiat > Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.
- Jos opiskelija ei voi käyttää OmaKelaa esimerkiksi siksi, ettei hänellä ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, opiskelija voi maksaa maksun Kelalle tilisiirtona. Kelan verkkosivuilla on ohjeet, miten terveydenhoitomaksu maksetaan.
- Opiskelija pääsee tarkastamaan maksamiensa terveydenhoitomaksujen maksutiedot OmaKelan Omat etuudet -sivulta kohdasta Muut etuusasiat > Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu > Maksut.
Syyslukukauden 2022 terveydenhoitomaksun toinen eräpäivä 31.12.
EU- tai ETA-maiden, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvan opiskelijan maksuvelvollisuus
Infokirjeen voi halutessaan saada vain OmaKelaan
Läsnä olevaksi ilmoittautuneet ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat lukukausittain terveydenhoitomaksun Kelalle. Vuonna 2023 maksu on 36,80 euroa lukukaudessa. Maksun voi maksaa jo nyt.
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. Koko kalenterivuoden eli kevät- ja syyslukukauden 2023 maksun voi maksaa kerralla. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti.
Maksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Kevätlukukauden terveydenhoitomaksu pitää maksaa viimeistään 31.1., jos opiskelija on siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi.
Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa. Jos se ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että opiskelijalla ei ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksun voi maksaa tilisiirtona. Kelan verkkosivuilla on ohjeet, miten terveydenhoitomaksu maksetaan.
Opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos hänen sosiaaliturvastaan vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Opiskelija voi silti käyttää YTHS:n palveluita. Kun opiskelija asioi YTHS:ssä, hänen täytyy varautua esittämään voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC-kortti) 1.1.2023 alkaen. Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluva opiskelija voi esittää myös Global Health Insurance -kortin (GHIC-kortti).
Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela lähettää muistutuksen. Jos opiskelija maksaa terveydenhoitomaksun eräpäivän jälkeen, hänen täytyy maksaa myös 5 euron viivästymismaksu.
Infokirjeen voi halutessaan saada vain OmaKelaan
Kela lähettää opiskelijoille kevät- ja syyslukukauden alussa infokirjeen terveydenhoitomaksun maksamisesta. Jatkossa opiskelijat voivat halutessaan saada kirjeen paperittomasti eli ainoastaan verkossa. Paperipostista voi luopua päivittämällä omat tietonsa OmaKelassa. Tarkemmat ohjeet ovat Kelan verkkosivuilla.
Lisätietoja asiakkaille
- Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun
- Miten toimin, jos kuulun toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan?
- Sosiaali- ja terveysministeriön (stm.fi) tiedote: Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 73,60 euroa vuonna 2023
- Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS (yths.fi)
- Kela Instagramissa
Voit hakea opintotukea OmaKelassa heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi. Opintotukea voi hakea, vaikka et vielä tietäisi, miten ja missä asut opiskeluaikana.
Opintotuen laskurin(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen) avulla voit arvioida, voitko saada opintotukea ja minkä verran.
Voit arvioida laskurin(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen) avulla, onko sinulla oikeus yleiseen asumistukeen ja minkä verran sitä voisit saada.
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Kimppakämppään asumistukea? Tee hakemus näin(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Opintotuki(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Yleinen asumistuki(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Korkeakouluopiskelija, muista maksaa terveydenhoitomaksu ajoissa
Kun ilmoittaudut läsnä olevaksi suomalaiseen korkeakouluun, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu lukukausittain Kelalle. Maksun maksamisesta ja siitä, kuka on maksuvelvollinen, voit lukea lisää Kelan verkkosivuilta.(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan sinun pitää itse maksaa maksu OmaKelassa.
Opintotuen tulorajoja korotetaan 50 prosentilla vuoden 2021 tasosta. Lisäksi korkeakouluopiskelijoiden opintolainahyvitykseen tulee uusi peruste, jolla hyvitykseen oikeuttavan tutkinnon suoritusaikaa voidaan pidentää yhdellä lukuvuodella. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023 alkaen.
Eduskunta on hyväksynyt opintotukilain muutoksen, jonka mukaan opintotuen tulorajat nousevat. Muutos vaikuttaa myös opintolainahyvityksen myöntämisen perusteisiin.
Opintotuen vuositulorajoihin tulee tasokorotus vuodesta 2023 alkaen. Korotuksen jälkeen tulorajat ovat 50 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2021. Vuoden 2022 tulorajoihin verrattuna korotus on noin 20 prosenttia.
Opiskelija, joka saa opintotukea 9 kuukaudelta, voi ensi vuonna saada opintotuen lisäksi bruttotuloja 18 720 euroa. Jos opiskelija saa opintotukea 10 kuukaudelta, tuloja voi olla 16 640 euroa.
Opintotuessa ei ole kuukausikohtaisia tulorajoja. Opiskelija voi saada tulot milloin tahansa kalenterivuoden aikana, kunhan ne eivät ylitä vuositulorajaa.
Opiskelumaan sotatila pidentää opintolainahyvitykseen oikeuttavaa opiskeluaikaa
Korkeakouluopiskelija voi saada opintolainahyvityksen, jos hän suorittaa tutkinnon määräajassa. Lukuvuonna 2021–2022 Ukrainassa opiskeli noin 40 korkeakouluopiskelijaa, jotka saivat Suomesta opintotukea. Venäjän hyökkäys Ukrainaan keskeytti opinnot Ukrainassa, joten nämä opiskelijat voivat menettää opintolainahyvityksensä.
Lakimuutoksen myötä hyvitykseen oikeuttavan tutkinnon suoritusaikaa voidaan pidentää, jos opiskelumaassa on sotatila. Tällä perusteella tutkinnon suorittamiseen voidaan myöntää yhden lukuvuoden pidennys.
Esimerkiksi 300 opintopisteen yliopistotutkinnon suorittaja voi tavallisesti saada opintolainahyvityksen, jos hän suorittaa tutkinnon enintään kuudessa lukuvuodessa. Jos kuitenkin opiskelumaassa on sota, opintolainahyvitys voidaan myöntää, vaikka opiskeluaika olisi enintään seitsemän lukuvuotta.
Tutkinnon suorittamisen määräaikaa voidaan pidentää yhdellä lukuvuodella myös muun poikkeuksellisen, vakavuudeltaan sotaan rinnastettavan olosuhteen vuoksi. Olosuhde voi olla esimerkiksi vakava suuronnettomuus tai luonnonkatastrofi, laajavaikutteinen aseellinen hyökkäys tai laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.
Ulkomaisessa korkeakoulussa tutkinnon suorittaneille maksettu opintolainahyvitys oli vuonna 2021 keskimäärin 8 210 euroa.
Lue lisää
Korkeakouluopiskelija saa maksumuistutuksen, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi viimeistään 30.9.2022, mutta ei ole maksanut terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä.
Terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 30.9.2022 niillä korkeakouluopiskelijoilla, jotka ovat ilmoittautuneet syyslukukaudelle läsnä oleviksi viimeistään 30.9.2022. Noin 230 000 opiskelijaa maksoi maksun eräpäivään mennessä.
Maksu on edelleen maksamatta noin 46 000 opiskelijalla. Kela on nyt lähettänyt näille opiskelijoille maksumuistutuksen, johon on lisätty laissa säädetty 5 euron kiinteä viivästymismaksu. Eräpäivän jälkeen maksun on maksanut noin 4 500 opiskelijaa, ja heille Kela on lähettänyt maksumuistutuksen pelkästä viivästymismaksusta. Maksumuistutuskirjeen voi lukea myös OmaKelassa.
Kelalle maksettava korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu kattaa opiskelijalle kaikki Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelut. Muita palvelu- tai käyntimaksuja ei peritä. Vuonna 2022 terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa.
Lue lisää
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun perintä
Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25.10.2022. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.
Kela seuraa korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä opintotuki- ja opintosuoritustietojen avulla. Seuranta koskee lukuvuotta 2021–2022 ja tarvittaessa koko sitä aikaa, jonka opiskelija on opiskellut korkeakoulussa Suomessa.
Opintojen edistymisen seuranta perustuu opintotukilainsäädäntöön.
Selvityspyyntöjen määrä kasvoi viime vuodesta
Korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä seurataan Kelassa vuosittain. Nyt seuranta on tehty noin 138 000 korkeakouluopiskelijalle, jotka ovat saaneet opintotukea vähintään 1 kuukaudelta lukuvuonna 2021–2022.
Selvityspyyntö on lähetetty 8 400 yliopisto-opiskelijalle ja 7 200 ammattikorkeakouluopiskelijalle. Vuosi sitten selvityspyynnön saajia oli 13 800, joista 7 100 opiskeli yliopistossa ja 6 700 ammattikorkeakoulussa.
Milloin opiskelija on edistynyt opinnoissaan riittävästi?
Opintojen edistymisessä arvioidaan kahta asiaa:
Onko opiskelija suorittanut vähintään 20 opintopistettä viime lukuvuoden (2021-2022) aikana?
Onko opiskelija suorittanut keskimäärin vähintään 5 opintopistettä jokaista tukikuukautta kohti joko viime lukuvuoden tai koko opiskeluajan aikana?
Vaatimus 20 opintopisteestä ei koske opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet opintonsa kevätlukukaudella 2022. Jos opiskelija on valmistunut tai suorittanut korkeakoulututkinnon lukuvuoden 2021-2022 aikana tai syksyllä ennen kuin seuranta tehdään, hän on edistynyt opinnoissaan riittävästi. Jos opiskelija on suorittanut korkeakoulututkinnon jo aiemmin ja jatkaa opiskelua, edistymistä seurataan valmistumiskuukauden jälkeiseltä ajalta.
Edistymisen seurannassa otetaan huomioon kaikki Suomessa suoritetut korkeakouluopinnot ja käytetyt opintotukikuukaudet 1.8.2011 alkaen. Jos opiskelijalla on suorituksia useammasta korkeakoulusta, Kela laskee ne mukaan automaattisesti. Myös keskeytyneet opinnot otetaan huomioon.
Selvityspyyntöön kannattaa vastata ajoissa
Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25.10. Opiskelija voi vastata selvityspyyntöön esimerkiksi OmaKelassa verkkolomakkeella.
Opiskelijan vastauksen perusteella Kela harkitsee, onko opintojen riittämättömälle edistymiselle hyväksyttävä syy. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä ei hyväksytä, Kela lakkauttaa opintotuen 1.1.2023 alkaen.
Lisätietoja asiakkaille
Kela.fin verkko-osoitteet ja sivuston sisällöt pysyvät edelleen samana, mutta sivuston ulkoasu muuttuu. Uudistus ei vaikuta asiointipalveluihin.
Kela.fi-sivusto uudistuu 1.–2.10.2022. Uuden sivuston tarkoitus on parantaa asiointikokemusta ja tukea verkkoasiointia. Sen myötä kela.fissä pystytään toteuttamaan uudistuksia, jotka parantavat sivuston käytettävyyttä ja saavutettavuutta. Esimerkiksi kieliversiosta toiseen siirtyminen helpottuu ja käyttö mobiilisovelluksella on aiempaa sujuvampaa.
- Eniten muutoksia tulee sivuston ulkoasuun ja navigaatioon. Uusi sivusto on myös nopeampi ja kestää paremmin kuormitusta. Verkko-osoitteet ja sivuston rakenne pysyvät kuitenkin samana, ma. viestintäjohtaja Ville Korhonen kertoo.
Sisällöt täydentyvät
Uudistettu kela.fi-sivusto julkaistaan nopeutetussa aikataulussa palvelun turvaamiseksi.
- Valitettavasti palvelu ei heti vastaa kaikkia sille asettamiamme vaatimuksia. Teemme työtä tehostetusti, jotta kela.fi palvelee hyvin kaikkia asiakkaitamme mahdollisimman pian, Korhonen sanoo.
Uudelta alustalta löytyy suurin osa aiemman kela.fi-sivuston sisällöistä. Sivustosta julkaistaan aluksi karsittu versio, josta puuttuu vielä esimerkiksi palvelupistehaku. Palvelupistehaku on korvattu linkityksellä Suomi.fi-palvelukarttaan.
- Myös joitakin kela.fin Yhteistyökumppanit-osion sisältöjä voi alkuun puuttua verkosta. Osio on laaja, ja sisällöt täytyy käydä huolellisesti läpi, mutta niitä täydennetään sivustolle mahdollisimman pian, kela.fin päätoimittaja Maija Luotonen kertoo.
Asiointipalvelut toimivat normaalisti
Julkaisu uudella alustalla koskee kela.fin tietosisältöjä mutta ei vaikuta asiointipalveluihin. Yhteistyökumppanien ja työnantajien asiointipalvelut sekä henkilöasiakkaiden OmaKela toimivat entiseen tapaan.
Korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle itsenäisesti OmaKelassa. Syyslukukauden maksu on maksettava viimeistään 30.9.2022.
Syyslukukauden 2022 terveydenhoitomaksun on maksanut tähän mennessä noin 132 000 opiskelijaa. Maksu on maksamatta vielä noin 140 000 opiskelijalta.
Kela lähetti viikolla 36 kirjeen opiskelijoille, jotka ovat Kelan tietojen mukaan ilmoittautuneet läsnä olevaksi syyslukukaudelle 2022, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan velvollisuudesta maksaa terveydenhoitomaksu ja annetaan ohjeet sen maksamiseen. Kirjeen voi lukea myös OmaKelassa.
Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on jo maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi.
Vuonna 2022 terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2022. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 30.9.2022, Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun.
Terveydenhoitomaksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %. Läsnä olevaksi ilmoittautuneet korkeakouluopiskelijat saavat käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita.
Kevätlukukauden 2023 terveydenhoitomaksun voi maksaa aikaisintaan marraskuun lopussa, kun maksun suuruus on vahvistettu.
Lue lisää
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu
Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun
Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta
Näin haet muutosta korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksuunpanopäätökseen
Kela seuraa vuosittain korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä. Jos opintopisteitä ei ole riittävästi, Kela lähettää selvityspyynnön. Opintotukea voi palauttaa 10.9.2022 asti.
Opintotukea saavan korkeakouluopiskelijan täytyy suorittaa vähintään 20 opintopistettä jokaisen lukuvuoden aikana. Lisäksi opiskelijan on pitänyt suorittaa keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti joko viime lukuvuonna tai koko opiskeluaikana.
Jos opiskelija on nostanut lukuvuonna 2021−2022 opintotukea 9 kuukauden ajan, opintopisteitä täytyy olla suoritettuna vähintään 45. Jos opintopisteitä on vähemmän kuin 45, niitä täytyy olla koko opiskeluajalta keskimäärin vähintään 5 jokaista tukikuukautta kohti.
Tukikuukausi on kuukausi, jolta opiskelija on saanut opintorahaa, opintotuen asumislisää tai molempia. Opintojen edistymisen seuranta ei koske yleistä asumistukea.
Jos opintopisteitä ei ole riittävästi, Kela lähettää selvityspyynnön
Jos opintopisteitä ei kertynyt lukuvuoden aikana riittävästi, opiskelija saa lokakuun alussa Kelalta selvityspyynnön. Edistymisen seuranta koskee viime lukuvuotta (1.8.2021−31.7.2022) ja tarvittaessa koko opiskeluaikaa. Seurannassa tarkastellaan lukuvuotta kokonaisuutena, ei yksittäisten kuukausien opintoja.
Kela ottaa opintojen edistymisen seurannassa huomioon kaikki korkeakouluista kertyneet opintosuoritukset ja kaikki käytetyt tukikuukaudet. Jos opiskelija valmistuu tai suorittaa korkeakoulututkinnon seurantalukuvuoden aikana tai syksyllä ennen kuin seuranta tehdään, hän on edistynyt opinnoissa riittävästi.
Jos opintojen hidastuminen on johtunut sairaudesta tai muusta hyväksyttävästä syystä, se voidaan ottaa huomioon edistymisen seurannassa. Opiskelijan täytyy vastata selvityspyyntöön ja kertoa, miten sairaus tai muu syy on vaikuttanut hänen opintojensa suorittamiseen.
Jos opiskelija ei ole edistynyt opinnoissaan riittävästi eikä hän esitä hyväksyttävää syytä, opintotuki lakkautetaan. Kela harkitsee opintotuen takaisinperintää vain, jos opintosuorituksia on edeltävänä lukuvuotena kertynyt keskimäärin alle 1 opintopiste tukikuukautta kohden.
Seurannassa huomioitavien tukikuukausien määrää voi pienentää palauttamalla alkuvuoden opintotukia
Jos opintosuorituksia on vaadittua vähemmän, opiskelija voi palauttaa alkuvuoden opintotukea. Palautuksen voi tehdä OmaKelassa, ja viimeinen palautuspäivä on 10.9.2022.
Jos opiskelija on viime lukuvuonna suorittanut alle 20 opintopistettä, Kela lähettää selvityspyynnön, vaikka opiskelija palauttaisi kevään 2022 tuet. Tämä johtuu siitä, että syksyn 2021 tukea ei voi enää palauttaa. Vaatimus 20 opintopisteestä ei koske opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet opintonsa kevätlukukaudella 2022. Heidänkin on kuitenkin pitänyt suorittaa vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti.
Lukuvuonna 2020–2021 opintotukea maksettiin 173 000 korkeakouluopiskelijalle. Syksyllä 2021 tehdyssä edistymisen seurannassa heistä 13 800 sai Kelasta selvityspyynnön opintojen edistymisestä.
Lisätietoja asiakkaille
Tutustu opinnoissa edistymisen sääntöihin verkossa(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Opiskelijan tukien palvelunumero 020 692 209 arkisin klo 9–16(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Kela Instagramissa
Useimpien Kelan maksamien etuuksien määrä nousee elokuussa, kun kansaneläkeindeksiin tehtiin inflaation vuoksi ylimääräinen korotus.
Suurin osa Kelan etuuksista on sidottu kansaneläkeindeksiin. Normaalisti kansaneläkeindeksi tarkistetaan kerran vuodessa tammikuusta alkaen, mutta nyt eduskunta päätti tehdä siihen ylimääräisen korotuksen 1.8.–31.12.2022.
Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia ovat mm. kansaneläke, takuueläke, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa. Etuuksien uudet määrät on nyt päivitetty Kelan verkkosivujen sisältöihin, taulukoihin ja esimerkkeihin:
Etuuksien maksupäivät(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Ylimääräinen korotus ei kuitenkaan koske kaikkia Kelan etuuksia. Esimerkiksi lapsilisiä ei ole sidottu kansaneläkeindeksiin. Myöskään yleisen asumistuen tai eläkkeensaajan asumistuen määrä ei nouse, koska näiden etuuksien määräytymisperusteisiin ei tule muutoksia.
Opintorahaan tulee suurempi korotus kerralla
Opintorahaa tarkistetaan kansaneläkeindeksillä vuosittain uuden lukuvuoden alkaessa elokuussa. Tänä vuonna opintorahaa korotetaan 1.8. alkaen 5,7 %, koska korotuksessa on mukana sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus.
Itsenäisesti asuvan ja 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha on nyt 268,23 e/kk, aiemmin 253,69 e/kk. Opintorahan uusi määrä on voimassa 31.7.2023 asti.
Kela ottaa korotetut etuudet huomioon tulona
Kela ottaa etuuksien uudet määrät huomioon tulona, kun se tekee yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen ratkaisuja ja tarkistuksia 1.8.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että jos asiakas saa niitä Kelan etuuksia, joihin tulee ylimääräinen korotus, hänen asumistukensa määrä saattaa laskea hieman seuraavassa tarkistuksessa.
Seuraava tarkistus tehdään 1.1.2023
Seuraavan kerran Kelan etuuksien euromäärät tarkistetaan ensi vuoden alussa. Poikkeuksena on opintoraha, joka tarkistetaan 1.8.2023. Kela vahvistaa vuoden 2023 kansaneläkeindeksin normaalisti lokakuussa.
Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2022–2023. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 110 350 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen. Tulevana lukuvuonna opintorahaan tulee 5,7 % korotus.
Kela on lähettänyt myönteisen lainatakauspäätöksen 109 150:lle opintotuen saajalle ja 1 200:lle aikuiskoulutustuen saajalle ensi lukuvuodelle. Niille opintojaan jatkaville opiskelijoille, joilla on vireillä opintotukihakemus, muutosilmoitus tai muu asia, Kela lähettää päätöksen lainatakauksesta samalla, kun vireillä olevasta asiasta. Tämä koskee 680:tä opiskelijaa.
Vuosi sitten lainatakauspäätöksen sai 111 800 opiskelijaa.
Kela myöntää opintolainan valtiontakauksen enimmäismääräisenä lukuvuodeksi kerrallaan. Se on tavallisimmin 650 e/kk. Opiskelija voi siis saada opintolainaa syksyllä 2 600 tai 3 250 euroa ja keväällä tavallisimmin 3 250 euroa.
Opintolaina ja muu opintotuki on tarkoitettu lukuvuoden kaikille opiskelukuukausille. Kela ei voi myöntää enimmäismäärää suurempaa lainatakausta. Opiskelija voi kuitenkin saada lisää opintotukea, jos opiskeluaika pitenee esimerkiksi kesäkuukausille tai opintojen lisäajalle. Suurempi lainatakaus voidaan myöntää vain ulkomaan opiskelujakson ajaksi.
Opiskelija voi tarkistaa lainatakauksen voimassaolon OmaKelasta(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen) tai puhelinpalvelusta(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen).
Opintolaina nostetaan pankista
Opiskelijan pitää sopia opintolainan nostamisesta pankin kanssa. Opiskelija voi itse päättää, nostaako hän opintolainaa ja minkä verran.
Suurin osa opiskelijoista voi nostaa lukuvuoden opintolainansa kahdessa erässä. Ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen. Jos lukuvuoden 2021–2022 opintolainaa on vielä nostamatta, sen voi nostaa vielä heinäkuun aikana.
Lukuvuonna 2021–2022 nostettujen opintolainojen keskikorko oli Suomen Pankin tilastojen mukaan 0,3 %. Yleinen korkotason nousu tulee nostamaan myös opintolainojen korkoja.
Opintorahoihin indeksikorotus elokuusta alkaen
Samalla kun Kela on tehnyt päätökset ensi lukuvuoden opintolainoista, opintorahojen määrät on tarkistettu. Opintorahojen euromääriä suurennetaan vuosittain kansaneläkeindeksin mukaan. Tulevana lukuvuonna korotus on 5,7 %. Itsenäisesti asuvan 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha suurenee 14,54 eurolla ja on siten 268,23 e/kk elokuusta alkaen.
Kela ei anna opintorahojen vuosittaisista indeksikorotuksista erillistä päätöstä. Opiskelija voi katsoa maksettavan opintotuen määrän OmaKelasta. Opintotuen määrä kerrotaan myös tulevan lukuvuoden lainatakauspäätöksessä.